Font »Vinodolski Zakon«
Primjeri za pismo iz Vinodolskog zakonika

Pisana slova Vinodolskog zakonika iz poznatog prijepisa iz 16. st. izrazito su modernog, zapadnjačkog oblika koji u svojim strukturama podsjeća na elemente tzv. latiničke humanističke kurzive (ovdje u slici, kao usporedba, jedno talijansko pismo s kraja 15. st.).


U zadnje vrijeme sam počeo učiti duktus brzopisa iz Vinodolskog zakonika, zbog toga što sam ga htio koristiti u svrhe krasopisnih djela.

Možemo se jednostavno diviti našim starim piscima kako su rabili i oblikovali glagoljicu i s time ju ujedno i modernizirali, naspram starijoj obloj glagoljici, koja nije bila lako za pisati.


Privolio sam takav način pisanja i odlučih napraviti font koji se u svojim oblicima oslanja na rukopis iz Vinodolskog zakonika.

Slova su ujednačena toliko da se u tiskanom tekstu uklapaju u predviđeni prostor, tako da bi se dobila složenija slika svih slova za taj font.

Usporedba oblika slova fonta sa slovima iz Vinodolskog zakonika


Budući da je tekst Vinodolskog zakonika pretežno pisan malim slovima s rijetkim primjerima velikih slova, koji bi bili mogli služiti kao uzor, za velika slova glagoljice korišteni su njezini poznati oblici, tako prilagođeni da se harmonički uklapaju u sustav malih slova.


Font sadrži veliku količinu automatskih spojenica kao i automatskih preoblikovanja, tako da bi tekst ispravno bio prikazan. Te osobine su jedino dostupne u Microsoft Office od 2010 pa na dalje. U starijim verzijama MS Office-a te automatske osobine nisu dostupne i tekst ostaje kakav je utipkan, ali se spojenice ručno mogu izabrati i ubaciti u tekst.


Font „Vinodolski Zakon“ ima latiničku i glagoljičku Unicode-podlogu. Polja koja su predviđena za latiničku Unicode-podlogu su dopunjena sa glagoljičkim grafemima tako da je moguće latiničkog teksta neposredno prevesti na glagoljičko pismo.

Latinički redoslijed slova Glagoljički redoslijed slova


U listopadu 2011. god. dogovoreno je da se oblikuju glagoljički grafemi za latinska slova Q, W i X, tako da više ne postoje poteškoće pri izravnom prijenosu s latinice na glagoljicu (vidi sliku). Ti novi glagoljički oblici su također ugrađeni u font „Vinodolski Zakon“.
Opća deklaracija o ljudskim pravima, pisana fontom “Vinodokski Zakon” (PDF 5 strana)
opca_deklaracija_ljudska_prava.jpg

Creative Commons Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima 3.0 Njemačka Licenca

Tekst ovlasnice na hrvatskom jeziku može se pod sljedećim linkom pročitati:

http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/de/deed.hr


S downloadom font-file-a korisnik istovremeno izričito prihvaća uvjete licence Creative Commons Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima 3.0 Njemačka.


Od 20.04.2016 dostavljena je nova, unaprijeđena verzija fonta »Vinodolski Zakon« za skidanje na ovoj mrežnoj stranici.


download Font
Download
  • Zadnja izmjena: 2019/07/29 22:38
  • (vanjsko uređivanje)