Glagoljički Fontovi & Co.

Dobrodošli na stranici za ljubitelje glagoljice
Glagoljica u zagrebačkoj katedrali (klikni za povečanje)


Od kada sam glagoljicu prvi put ugledao, posjetivši katedralu u Zagrebu 1990., nije mi više dala mira i od onda se moja fascinacija za glagoljicu svih godina tako povečala da sam ju jednostavno morao naučiti.
Budući da živim u Njemačkoj, dugo nisam ništa o tom pismu mogao saznati dok 2000. godine nisam dobio računalo s internetskim pristupom.
Tada sam naišao najprije na jednostavne stranice o glagoljici. Na početku mi se moj vlastiti zadatak činio pretežak i tako mi je trebalo još jedno vrijeme dok sam se primio učenja uglate glagoljice.

Počeo sam sve više tražiti informacije o glagoljici preko interneta i tako sam jednog dana početkom 2005 g. naišao na stranicu mala početnica kurzivne glagoljice gospodina Darka Žubrinića.
Na takvu stranicu kao da sam čekao i tako sam naučio pisati kurzivnu glagoljicu po primjeru tablice kurzivne glagoljice na toj internetskoj stranici koju je priredio g. Svetko Ušalj.Pjesma »Poleg jedne velke gore« od Pavice Hrazdire, pisana kurzivnom glagoljicom


Nakon svladanja kurzivne glagoljice usmjerio sam svoju pozornost prema pisanim primjerima. Tu je za mene bila vrlo važna stranica »Od librarije« (O knjižnici). Po toj stranici sam učio čitati kurzivnu glagoljicu, a bila mi je i zbog toga važna što sam vidio primjere kako se koriste koja glagoljska slova i ligature. Od »librarije« sam sasvim sigurno u svoj rukopis pokupio slovo »črv«. Listina iz Ličkog počitelja 1393. me je donekle potaknula za slova »dobro«, »zemlja« i »naš«.

Zatim sam prostudirao tekst Franje Crnka o prisegi Nikole Šubića Zrinkskog. Taj me rukopis veoma inspirirao i tako sam od njega pokupio »pokoj«, »slovo«, »živite«, »hir«, »on« i načine ligatura.

Kasnije sam se obratio Žgombićevom zborniku, koji je pisan vrlo lijepim i čitkim rukopisom. Ovdje sam se također nadahnuo za moj rukopis i uzeo sam mnoga slova kao npr. »jat« i »ljudi«, te sam preuzeo razne načine pisanja i mnoge spojenice u svoj rukopis.

I jednostavno se onda iskristalizirao iz svega toga moj vlastiti rukopis, sa mojim vlastitim akcentima.

S vremenom mi to nije bilo dovoljno i tražio sam mogućnosti korištenja glagoljice na računalu – i našao sam ih.

Ali me nađeno nije zadovoljavalo zbog toga što sam smatrao da ti dotadašnji fontovi nisu potpuno izričavali dostojanstvo i ljepotu teksta pisanog glagoljicom.Tada sam odlučio da sâm stvorim suvremeni font za hrvatsku glagoljicu.
Smatram to svojim doprinosom da glagoljica u ovo elektronsko doba ne padne u zaborav.

  • Zadnja izmjena: 2019/07/29 22:38
  • (vanjsko uređivanje)